Imágenes de páginas
PDF
EPUB

preter hos cetera beneficia que in carta prefati Comitis et ipsius avi Bernardi de Novo Mercato continentur hanc itaque nostram confirmationem custodire volentibus et eidem ecclesie benefacientibus perpetue salutis premium optamus et siqui temere temptaverint infringere sciant quod iram Dei tanquam dissipatores Sanctuarij sui promerebuntur. Teste Clemente priore Lant(oni) Lamberto Presbytero, Simone, Johanne, Johanne Magill, Canonicis de Sancto David.”

David, Bishop of St. David's, on the petition of Ralph the Prior, dedicates the Church of St. Haillilde, free from episcopal custom, to the Church of St. John:

Quarta Carta Davidis Venevensis Episcopi.—David dei gratia Menevensis Episcopus universis filijs ecclesie fidelibus salutem. Anno ab incarnatione domini Millesimo centesimo quinquagesimo secundo quinto calend? Julij petitione Radulphi prioris et eodem totum affectuose procurante negotium dedicavimus ecclesiam Sancte Aissilde et ipsam quietam a consuetudine episcopali ecclesie Sancti Johannis ut filiam matri consignavimus ad augendam vero caritatem et devocionem suffragia beate Virginis requirentium in festo ipsius et tribus post illud sequentibus diebus de domini consiliis misericordia quadraginta dies de penitencia sua relaxamus et tregina(m)* Dei pacem et nostram veniendo et redeundo habendam confirmamus. Si quis itaque eam aliquem disturbando pacem infregerit noverit se iram Dei incurrere et ecclesiastica justicia donec satisfecerit constringendum.”

Bernard, Bishop of St. David's, confirms the donations of Bernard Newmarch and his followers, and himself gives to the Church of St. John the Chapel of St. Huellilde, situate in the parish of St. John:

“Prima Carta Bernardi Menevensis Episcopi.— Bernardus Dei gratia Menevensis antistes universis sancte Dei ecclesie fidelibus clericis et laicis tam presentibus quam futuris spem veritatis induere, et per ipsum fideliter operari justis constitutionibus

1 In Bishop Tanner's notes“ Aissilde" is also written, but crossed through. St. Eleved (Ilin. Kambriæ, p. 32), Sancta Eleveta, is mentioned among other demesne lands of the Manor of Brecon in Ing. post mortem, 38, 39 H. VI, No. 59. 2 27th June 1152.

3 1st August. “ Tragina”? a vehicle or carriage-road, but in a wider sense the journey.

5 Bernard, consecrated 1115, ob. 1147.

[ocr errors]

a

a

[ocr errors][ocr errors]

assensum congruum exhibere volentes et quo possumus effectu promovere desiderantes universitati vestre notificamus quod nos auctoritate Dei et nostri ministerij ecclesie Sancte Johannis de Brechonia et fratribus ibidem Deo servientibus possessiones decimas et omnia beneficia quecunque eidem donatione Bernardi de Novo Mercato hominumque suorum et ceterorum fidelium devocionis intuitu in elemosinam collata sunt concedimus et et sicut in ipsorum cartis continetur presentes scripti subsistentia confirmamus et corroboramus in jus sempiternum prefate ecclesie permansura Insuper ex nostro proprio dono quandam capellam Sancte Haellildel in parochia Sancti Johannis sitam eis concediinus quiete et libere possidendam omnibus vero prefatam ecclesiam consilio et auxilio foventibus et in quolibet beneficio eam promoventibus et augentibus communionem beneficiorum ecclesie nostre et nostrorum omnium simul et orationum recompensamus et Dei benedictionem optamus.”2

[ocr errors]

Bernard, Bishop of St. David's, notifies to Roger, Earl of Hereford, that the Prior of Brecon had established his right to the Church of Llangorse against the monks who had invaded it without the Bishop's assent, by a canonical judgment, and entreats his support on their behalf :

“ Secunda Carta Bernardi Menevensis Episcopi.— Bernardus Dei gratia Menevensis antistes Rogero) comiti Herefordie salutem et gratiam Notificamus attentioni vestre quod Dominus prior et monachi nostri de Brechonie disracionaverunt ecclesiam de Mara contra monachos qui eam sine assensu nostro invaserant in pleno capitulo et quod illa eis sicut sua propria res judicio canonico remansit unde rogamus vos obnixe et in domino monemus ut ecclesiam Sancti Johannis in hac re et in aliis posses

1 Giraldus, in his Itinerarium Kambriæ, refers to St. Ælived as one of the numerous daughters of Brychan, and mentions that a chapel (basilica) dedicated to her was erected on the top of a hill near the castle of Aber Hodni. On her feast day, the 1st of August, a large number of people, who came from a distance, assembled there, and those who suffered from various infirmities received through her merits their wished-for recovery. Jones says that the chapel fell down towards the end of the seventeenth century, and that a heap of stones and an aged yew-tree, with part of a wall at its foot, mark the traditional site of it on the north side of Pencefn y gaer, and on the left of the road leading from Brecon to a farmhouse called "Slwch.” (History of Brecknockshire, vol. i, p. 54 ; ii, p. 92.)

? This charter occurs before in the Carte MS., after the letters of procuration, and again towards the end, verbatim, except that the chapel is called St. Eylytbe.

a

sionibus suis sicut vestram propriam elemosinam et antecessorum vestrorum manuteneatis et augeatis. Multum vero debet vobis placere et poterit in Deo proficere quod doinus illa religione et caritate plus solito nuper excrevit. Nos autem propter hoc multum exhilarati [dona] antecessorum vestrorum et quicquid devocio fidelium apponere voluerit auctoritate Dei et nostri ministerij per scripta nostra confirmavimus et per Dei gratiam augere disponimus locus autem ille Sancti Paulini in propria parochia ecclesie de Langors est, que monachorum possessio propria

semper fuit.”I

Bernard, Bishop of St. David's, notifies that on his dedication of the Church of St. Mary, Hay, William Revel, with the consent and in the presence of Bernard Newmarch, granted to that Church certain lands and all the tithes of all his territory of Hay:

“Tertia carta Bernardi Menevensis Episcopi.—Bernardus Dei gratia Episcopus de Sancto Davide omnibus Sancte Dei ecclesie fidelibus salutem deique benedictionem et suam Sciant tam presentes quam futuri quod quando dedicavimus ecclesiam beate Marie de Haya Willelmus Revel? concessu Bernardi de Novo Mercato qui interfuit dedicationi dedit et concessit in perpetuam elemosinam et dotem ipsi ecclesie xv acras terre et duas mansurasterre videlicet Levenathi prepositi,t et Alverici bubulci et totam terram que est ab illis mansuris sursum in nemore usque ad divisas de Euiaso et in bosco et in plano dedit etiam eidem ecclesie totam decimam totius terre sue de Haya in omnibus rebus et de terre Ivoris et de Meleniauc? et de omnibus illis qui de foeudos Haie tenebant et ne in posterum inde fiat dubitatio hujus determinati dedit et concessit decimas videlicet de blado et feno et de pullanis' et vitulis de agnis et panellis10 de lana et caseo et lino et virgulto et de redditu Walensi et passagioll et placitis.12 Quicunque vero aliquid inde subtraxerint vel diminuerint excommunicentur et a consortio Dei omniumque

1 Date, 1143-47.

2 William Revel gave to the church of St. Peter, Gloucester, a hide of land in Hampton, with the consent of B. Newmarch and the confirmation of King Henry, in the time of Peter Abbot, 1104-13 A.D. (Cart. Monast. S. Petri, Gl., vol. i, p. 88, Rolls series). 3 A certain quantity of land which varied according to the locality.

The bailiff. 5 The herdsman. 6 Ewyas, Herefordshire. 7 Melinog.

8 Feudo.

9 Colts. 10 “ Panellis", loaves of bread.

Passagium”, a toll levied for the guard and maintenance of roads.

4

6

12 Pleas of court.

11 66

[graphic][subsumed][ocr errors][merged small][merged small]
« AnteriorContinuar »